Este un proiect de conștientizare a istoriei acestei țări, de cunoaștere a unor repere fundamentale pentru România modernă. Aducerea în prezent și acomodarea la cerințele societății contemporane nu se pot realiza optim dacă nu cunoaștem dincotro venim, care ne sunt rădăcinile, care este dinamica relațiilor europene de-a lungul timpului, ce datorăm trecutului. Studiul istoriei ne poate face totodată mai responsabili, mai empatici și respectuoși.
În cadrul proiectului, elevii primesc de la biblioteca liceului cărți de popularizare a unor evenimente-cheie sau de prezentare a unor mari personalități. Ulterior, informațiile primite sunt dezbătute într-o sesiune plenară, care îi reunește pe toți elevii liceului, indiferent de clasă. Pe lângă profesori, elevii înșiși pregătesc materiale informative și prezentări, fiind încurajați să țină și discursuri libere.
Amintim câteva din subiectele tratate în cadrul conferințelor plenare: domnia lui Carol I și modernizarea României, regina Maria - emblemă a făuririi României Mari, Primul Război Mondial, Războiul de Independență. La acestea se vor adăuga teme din istoria mai puțin recentă, dar esențiale pentru definirea noastră ca popor: etnogeneza daco-romană, figuri legenedare ale domnitorilor medievali - Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Mircea cel Bătrân, Neagoe Basarab, Constantin Brâncoveanu.