Excursie de început de an - la Brașov

excursie-de-nceput-de-an-la-braov

În această dimineață de toamnă am lăsat în urmă Bucureștiul cenușiu, aglomerat și poluat și ne-am îndreptat spre niște ținuturi mirifice menite sa ne aducă o oază de liniște în suflet, dar și să ne satisfacă dorința de cunoaștere.

Destinația noastră pentru această zi a fost Brașovul. Odată ajunși în centrul acestei splendide cetăți de la poalele Tâmpei, primul popas l-am făcut în cartierul istoric Scheii Brașovului, unde am vizitat Muzeul Prima Școală Românească. Aici, filologul Vasile Oltean, prin vasta sa cultură și incontestabilul talent oratoric, le-a captat atenția copiilor încă din primele minute.

Cel mai mult le-a plăcut în Sala de clasă Anton Pann, unde au experimentat elemente de mobilier (băncile micuțe) de acum câteva secole și au descoperit materiale didactice din acea vreme. Au fost de asemenea impresionați de tiparnița diaconului Coresi, prin intermediul căreia  s-au realizat cele dintâi cărţi de circulaţie în limba română.

Următorul obiectiv pe lista noastră a fost Biserica Neagră, unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură gotică din România ce datează din secolele XIV-XV.

După aceea am făcut tur pietonal prin centrul vechi al Brașovului, unde, pe lângă stilul arhitectural, ne-a impresionat plimbarea facută pe Strada Sforii, a treia cea mai îngustă stradă a Europei.

Inainte să ne întoarcem la București am urcat cu telecabina pe Tâmpa, un loc cu adevărat mirific, unde am putut respira un altfel de aer parcă. Dar mai mult decât atât, am avut posibilitatea să admirăm unul dintre cele mai spectaculoase apusuri de soare din câte am văzut.